Thursday 1 April 2010


Τρεις λαγκαδιανές ιστορίες …αγωνιστικής προετοιμασίας




Αγαπητέ συμπαίκτη,
δεν έχω σκοπό να σε προσυλιτήσω, ούτε να προπαγανδίσω, ούτε να κάνω προβοκάτσια, παρά μόνο να σε ταρακουνήσω για το τι μας περιμένει. Διάβασε τις ιστορίες, σκίσε το χαρτί, κάψτο, απλά κράτα τις ιστορίες στην άκρη του μυαλού σου για το μέλλον...για να είσαι έτοιμος. Γιατί αν είσαι έτοιμος, θα αντιδράσεις πιο ψύχραιμα και πιο ώριμα.

Ιστορία 1η – Επιστρέφουν σπίτι.
Προσγειώνομαι Πέμπτη βράδυ (22/4) στο αεροδρόμιο Μακεδονίας. Κατεβαίνουμε από το αεροπλάνο, κι αφού το αεροδρόμιο δεν έχει φυσούνες, περιμένουμε το δεύτερο λεωφορειάκι (το πρώτο είχε γεμίσει) για να μας μεταφέρει από τον αεροδιάδρομο στο κτήριο. Είναι αρκετά αστείο το ότι περιμένουμε λεωφορείο, αφού το κτήριο είναι μόλις 30 μέτρα πιο πέρα και μπορούμε απλά να περπατήσουμε!
Κάποιοι Κινέζοι – φορτωμένοι με ψώνια και φωτογραφικές - πάνε κατά κεί και η υπεύθυνη ασφαλείας τους σταματά και τους κάνει νόημα ότι το λεωφορειάκι έρχεται. Αυτοί γελάνε με την ελληνική λογική, μαζί τους γελάμε και όλοι οι επιβάτες γιατί όντως έχει πλάκα να περιμένεις ένα λεωφορείο να σε πάει 30 μέτρα μακρυά! Μπαίνουμε τελικά στο λεωφορειάκι κι κάνω νόημα με τα χέρια στους Κινέζους «έχετε δίκιο». Τουρίστες είναι, σκέφτομαι, ας τους κάνω να νιώσουν λίγο πιο άνετα. Και μου απαντάει ένας γελώντας: «Κοντά είναι, κοντά, κοντά...»
Έχω μείνει άφωνος. Δεν είναι τουρίστες. Δεν επισκέπτονται τη Σαλονίκη: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ στην Σαλονίκη, στο σπίτι τους. Και δεν είναι φτωχαδάκια, έχουν μπόλικα ψώνια μαζί τους. Δεν είναι εργάτες, είναι επιχειρηματίες.
Η Κίνα είναι εδώ. Ετοιμαστείτε και για την Ινδία. Αλλόθρησκοι, αλλά άκακοι. Αν έρθει όμως το Πακιστάν που είναι φανατικοί μουσουλμάνοι; Και θέλουν να χτίσουν ένα μικρό τζαμί στον Λαγκαδά; Σκέψου να φλερτάρουν την αδερφή σου μουσουλμάνοι... είσαι έτοιμος;

Ιστορία 2η – Επιστρέφω σπίτι.
Με περιμένουν στο πάρκιν του αεροδρομίου οι δικοί μου και επιστρέφουμε Λαγκαδά (οδηγάω εγώ για να χαρώ λίγη οδήγηση). Μετά από μισή ώρα, φτάσαμε. Πατρίδα επιτέλους μετά από ένα πενθήμερο αποκλεισμό στην Αγγλία λόγω της ηφαιστειακής σκόνης! Περνάμε τα φανάρια, το Μασούτη και στρίβω αριστερά να βγω στο δρόμο για τη πλατεία. Απέναντί μου το πρώτο δημοτικό και στο τοίχο του ένα γκράφιτι-επιγραφή: «Ζήτω η 21η Απριλίου».
Ξάπλωσα και δεν μπορώ να κλείσω μάτι. Η επιγραφή είναι καρφωμένη στο μυαλό μου. Ποιός ηλίθιος το έγραψε; Άρχισε πάλι η διχόνοια; Τι γίνεται στη πατρίδα μου; Έχω κεντροαριστερές καταβολές, οπότε αυτόματα αηδιάζω. Αλλά στις τελευταίες εκλογές ψήφησα ΛΑΟΣ. Για να το κάνω αυτό εγώ, σημαίνει ότι κάποια γεγονότα με επηρέασαν. Με βάση αυτό, προσπαθώ να καταλάβω τους λόγους αυτών που έγραψαν τη επιγραφή. Δεν την έγραψαν τρελοί άνθρωποι. Έχουν ΑΚΡΑΙΑ άποψη, αλλά θέλω να τους καταλάβω. ΠΡΕΠΕΙ. Στην αρχή δεν μπορώ.
Το σύνηθες επιχείρημα είναι ότι η Χούντα έφτιαξε δρόμους. Πρέπει να είναι κανείς πολύ αστέρι στα μαθηματικά για να καταλάβει ότι: σε μια χώρα που δουλεύουν 100 και τρώνε 100, δεν περισσεύει χρήμα για δρόμους. Σε μια χώρα που δουλεύουν 80 και τρώνε 20 περισσεύει μπόλικο χρήμα για δρόμους και στάδια και τελικούς σε Γουένμπλει...
Ο Παττακός σε συνέντευξη έχει πει ότι αν ήξεραν οι Έλληνες ΟΛΗ την αλήθεια, θα γίνονταν κομμουνιστές.
Επιπλέον, με βάση τα αρχεία των Αμερικανών, οι Άγγλοι κι οι Αμερικάνοι είχαν χαρτογραφήσει τη γραμμή του Αττίλα πολύ πριν το ’74! Η συνήθης Αμερικανική εξωτερική πολιτική το ’70 ήταν τα πραξικοπήματα (βλέπε Κεντρική και Νότιο Αμερική) ενώ των Άγγλων είναι το divide and conquer (διαίρει και βασίλευε). Οι Αμερικάνοι στήσανε τη Χούντα, οι Άγγλοι χώρισαν τη Κύπρο στα δυο και αυτοορίστηκαν διαιτητές και κρατήσαν και μια ολόκληρη περιοχή για στρατιωτική βάση. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ εχθροί μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;
Με όλα αυτά, και θέλουνε δεύτερη Χούντα; Αναρωτιέμαι πως θα βοηθήσει μια Χούντα σήμερα; Θα βάλει στη φυλακή τους κομμουνιστές; Πλέον είναι τόσο χαζό κάτι τέτοιο, αφού ο κομμουνισμός έχει πέσει ακόμα και στις ίδιες του τις κοιτίδες (Ρωσία και Κίνα). Τί νόημα υπάρχει σε μια Χούντα τώρα; ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΑ!
ΑΛΛΑ ξανασκέφτομαι: δεν έγραψαν τρελοί τις επιγραφές. Μήπως θέλουν να προκαλέσουν; Μήπως θέλουν απλά να πουν ότι η Δημοκρατία, έτσι όπως εφαρμόζεται, είναι μια μεγαλύτερη μπαρούφα; Μήπως θέλουν να μας πουν ότι η Χούντα σήμερα δεν χρειάζεται για να κυνηγήσει την Αριστερά ή τον Βασιλιά, αλλά χρειάζεται για να διώξει την ΑΣΥΔΟΣΙΑ της Δημοκρατίας. Τους καταλαβαίνω καλύτερα τώρα. Ίσως έχουν κάποια βάση τα συνθήματά τους. Αφού η Δημοκρατία δεν βάζει κανέναν κλέφτη στη φυλακή, τότε ίσως μια Χούντα να τους βάλει. Έχω ηρεμήσει και κοντεύει να με πάρει ο ύπνος. Θα πρέπει να είναι όμως μια Χούντα ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ, ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Είμαι έτοιμος να κοιμηθώ, ακούγεται πολύ ωραίο. Όμως, για στάσου, καμία Χούντα δεν ήταν ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ, αντιθέτως: ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ!!! Χαχα...τώρα κατάλαβα το κόλπο. Καταραμένοι Άγγλοι, πάλι σε εμφύλιο μας στέλνετε. Ετοιμάσου, φίλε Λαγκαδιανέ, σε λίγα χρόνια, να καρφώνεις και να ρουφιανεύεις αυτόν που σήμερα, κάθε ηλιόλουστο Σάββατο, έχεις για συμπαίκτη στα υπέροχα Λουτρά μας...είσαι έτοιμος;

Ιστορία 3η – Δεν υπάρχει επιστροφή.
Είμαστε στο έτος 2023, 24 Απρίλη, Σάββατο και μαζευτήκαμε όλοι στα Λουτρά. Λιακάδα, τέλεια μέρα. Είμαστε 17, χωριζόμαστε 9-8 (κανένας δεν περισσεύει, είμαστε μια παρέα!) και ξεκινάμε.
Όχι, λάθος. Μαζευτήκαμε όλοι στα Λουτρά. Λιακάδα, τέλεια μέρα. Είμαστε 17, χωριζόμαστε 8-8. Ο Πακιστανός δεν αξίζει να παίξει, ας παίξει στο διπλανό γήπεδο, παρεά με τους δικούς του που παίζουν κρίκετ. Θα μαζί μας παίξουν μόνο ο Αλβανός γκολκίπερ και ο Μίσα – ο Ρωσοπόντιος που τον ξέρουμε 20 χρόνια.
Όχι, λάθος. Μαζευτήκαμε όλοι στα Λουτρά. Λιακάδα, τέλεια μέρα. Είμαστε 17 και δεν χωριζόμαστε. Δεν γίνεται να χωριστούμε. Είμαστε 6 «αναρχικοί» και 11 «πατριώτες». Κανένας «πατριώτης» δεν θέλει να παίξει με τους «αναρχικούς» προδότες και τούμπαλιν. Αφού δεν υπήρχε πλέον κομμουνισμός, οι Μεγάλες Δυνάμεις κατάφεραν να μας χωρίσουν σε «αναρχικούς» και «πατριώτες». Δεν χωριζόμαστε και πάμε σε διαφορετικά γήπεδα οι μεν και οι δε. Κάποιος ψελλίζει μια κουβέντα από τους «πατριώτες» και κάποιος ανταπαντά με βρισιά από τους «αναρχικούς». Θα ξεκινήσει καυγάς, αλλά κάποιοι πιο ψύχραιμοι τον σταματάνε. Μόλις έχει τελειώσει ο εμφύλιος. Πολλά αδέρφια αλληλοσκοτώθηκαν στο βωμό της αγάπης για την πατρίδα. Όλοι την αγαπούσαμε ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ. Όταν όμως σκοτώθηκε ο πρώτος, η άλλη ομάδα έπρεπε να ανταποδώσει. Ένα ασταμάτητο ντόμινο. Το μίσος μεγάλωνε και ΡΙΖΩΣΕ.
Ευτυχώς, για την μικρή Ελλάδα, οι Άγγλοι κι οι Ρώσοι κι οι Κινέζοι κι οι Αμερικάνοι κι οι Γερμανοί συμφώνησαν στη Γενεύη να σταματήσει ο εμφύλιος με ασυλία των δολοφόνων αμφότερων των πλευρών. Μεγάλες Δυνάμεις σας ευχαριστούμε που μας φέρατε την Ειρήνη. Για ακόμα μια φορά!
Βασικά, να σας πω μιαν αλήθεια: Δεν συμφώνησαν την Ειρήνη. Συμφώνησαν να σταματήσουν να μας τροφοδοτούν όπλα για τον Εμφύλιο. Να σας πω και μιαν άλλην: Δεν συμφώνησαν την Ειρήνη. Συμφώνησαν ποιες εργολαβίες θα αναλάβουν για να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Δρόμοι στους Γερμανούς, γέφυρες στους Άγγλους, τηλεπικοινωνίες στους Αμερικάνους, φυσικό αέριο στους Ρώσους, ναυτιλία στους Κινέζους...
Και να ξέρεις, αν δεν καταφέρουν να φτιάξουν μια ανακατωσούρα στην Ελλάδα, ώστε να προκαλέσουν τον εμφύλιο, να’σαι σίγουρος, ΝΑ’ΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ότι θα μας στείλουν τους Τούρκους ή τους Βούλγαρους... Θα βρουν τον τρόπο να μας κοπαδοποιήσουν και να μας φανατίσουν (συνήθως με το να μας πείσουν ότι η άλλη ομάδα δεν αγαπά την πατρίδα αρκετά). Πρέπει να είσαι ήρεμος και ψύχραιμος στις αντιδράσεις σου. Μην χειροκροτάς κανέναν. Μην μπαίνεις σε ομάδες φανατισμού. Αντιστάσου και σκέψου. Σε λίγα χρόνια θα σκοτώνεις τον συμπαίκτη σου, τον αδερφό σου. Είσαι έτοιμος;

Επίλογος.
Και αν σου φαίνομαι υπερβολικός, θα σε παρακαλούσα να μου υποδείξεις μια περίοδο στην Ιστορία της Ελλάδας που υπήρξε ειρήνη για πάνω από 50 χρόνια. Δεν θέλω να σε τρομάξω, θέλω απλά να στα πω, ώστε να είσαι πιο έτοιμος όταν συμβούν. Για να μην γίνεις άλλο ένα πρόβατο. Το απλό σχέδιο πάει ώς εξής: 1.Οικονομική Κρίση > 2.Φτώχεια > 3.Θυμός και Φόβος > 4.Προβατοποίηση > 5.Φανατισμός > 6.Εθνικός Διχασμός > 7.Εμφύλιος Πόλεμος ή 7.Πόλεμος με τους Τούρκους... ποιός κερδίζει? οι Μεγάλες Δυνάμεις που θα πουλήσουν τα όπλα! Και όταν καταστραφούν όλα στη χώρα, δεν θα υπάρχει λόγος να πουλάν όπλα, οπότε σταματάνε τη παροχή όπλων και παίρνουν όλες τις εργολαβίες ανοικοδόμησης της Ελλαδίτσας.  Την επόμενη φορά που θα σας πουν να συνταχθείτε με μια ιδεολογία, σκεφτείτε τον Άγγλο που θα γελάει με τη βλακεία μας πίνοντας το τσάι του στο μπαλκόνι της βίλας του χαρούμενος που τα παιδάκια του παίζουν με πλαστικά όπλα, όχι τους Καουμπόυδες-Ινδιάνους, αλλά τους Έλληνες- Τούρκους. Θα μας βάλουν να σκοτωθούμε και μετά θα μας μονιάσουν. Αφού πάλι θα αγαπηθούμε και θα ξεχάσουμε τα μίση, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ; Κι αν με ρωτήσεις, τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγουμε τους σκοτωμούς; Απλά μην ομαδοποιείσαι! ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Κανείς τους δεν θα πολεμήσει, απλά θα πάνε στη Γαλλία και Σουηδία να στηρίξουν τον «αγώνα στο εξωτερικό» και μετά θα μας γυρίσουν πίσω σαν Σωτήρες...

Είμαστε μόλις 10 εκατομύρια. Πολλή μικρή χώρα για να έχουμε ομάδες ή μαύρα πρόβατα. ΌΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ στην επιβίωση της Ελλάδας. Και – να το θυμάσε – το πιο πολύτιμο είναι η γλώσσα μας.

Αυτά.
Για να χαιρόμαστε την καλή μπάλα κι αυτό το καλοκαίρι. Όλοι μαζί. Ενωμένοι.

Φιλικά,
Δημήτρης,
Λαγκαδάς, Απρίλιος 2010, Φάση Σχεδίου: 2 προς 3.

No comments:

Post a Comment